SZEMÉLYRE SZABOTT TERÁPIÁK  
line decor

line decor
 

Triggerpont terápia

A túlterhelésből, traumából, helytelen tartásból  eredően kialakulnak az izomban úgynevezett trigger pontok, melyek aztán zavart okoznak az izomműködésben. Csökken az izom lehetséges maximális erőkifejtése, a mozgást fájdalom kíséri, csökken az ízület mozgástartománya, sérül az izom-koordináció, csökken az edzés hatásfoka, az izomzat könnyebben sérül.

A triggerpontok az izompólyában jönnek létre, megjelenési formájukat tekintve vannak az:

  • Aktív trigger pontok: tapintásuk fájdalmas, ez a fájdalom a páciens számára már egy régről ismert érzés, és kisugárzik egy adott területre.
  • Látens trigger pontok: tapintásuk fájdalmas, kisugárzik egy adott területre, de a páciens számára ez a fájdalom nem ismert korábbról.
  • Tender pontok: ezek a csomók éppen kialakulóban vannak, csak helyi fájdalmat idéznek elő.

A „trigger” szó ravaszt, kioldó gombot jelent. A terápia lényege is ebben rejlik. Ezeket a „kioldó gombokat” megtalálva az izomban reflexes úton egy ellazulást érünk el. Az ellazulást követően tudjuk az izomzatot megfelelően megnyújtani. Ezt pontosan úgy képzelhetjük el, mintha egy gumi kötélre csomót kötnénk és a csomóval együtt próbálnánk a kötelet megnyújtani. A megnyúlás nem lesz tökéletes, mindaddig, amíg a csomót ki nem oldjuk.

A terápia segítségével csökkenthetők és meg is szűntethetők a kisugárzó jellegű  izom-vagy ízületei fájdalmak, hatékonyabbá tehető az izommunka, növelhető az izmok rugalmassága, és a sportteljesítmény.