SZEMÉLYRE SZABOTT TERÁPIÁK  
line decor

line decor
 

Reumatológiai elváltozások
gyógytorna kezelése

A reumatológiai betegségek körébe a mozgásszervek fájdalommal és funkciózavarral járó, gyulladásos és degeneratív eredetű megbetegedései tartoznak. Bár a kórképek hátterében némi hajlam és örökletes tényezők is szerepet játszanak, valamint okozhatnak más szervek, szervrendszerek bántalmai is mozgásszervi tüneteket  (Pl: bakteriális mandula gyulladás), de a legtöbb esetben a betegségek  okai máig ismeretlenek. A porc,- csont,- ín,- izom,- szalagrendszer fájdalmával, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával járó betegségek a legnagyobb számban előforduló kórképek egy háziorvosi rendelőben.

A gyógytorna szerepe nélkülözhetetlen a reumatológiai rehabilitációban. A gyógytornász célja a mozgásterápia segítségével az ízületi mozgáspálya növelése és megtartása, az izomerő, állóképesség, aerob kapacitás növelése, a már kialakult kontraktúrák (letapadások) oldása, és nem utolsó sorban a  mindennapi élettevékenységekhez szükséges helyes mozgásminták begyakoroltatása. A felírt segédeszközök használatának betanítása, vagy épp ennek elhagyásának segítése.

A mozgásterápia egyik eleme az ízületvédelem, mely olyan mozgásfunkciók összessége, melyek során az ízületekre ható károsító erők minimalizálhatók vagy megszüntethetők, valamint az izmok gazdaságos működtetésével csökkenthetők a túlterhelés és a sérülések veszélye.

A mai modern, felgyorsult és mozgásszegény világunkban nélkülözhetetlen azon szemléletváltás, hogy az ilyen eredetű mozgásszervi problémák gyógymódja nem a pihentetés, hanem a helyes mozgásmintás elsajátítása, a mindennapi életünkben előforduló káros izületi terhelések kivédése és a tartóizmok megfelelő kondícióban tartása!

Az eredményhez azonban az Ön figyelmére és elkötelezettségére is szükség van. Az önmagára fordított idő, a gyakorlatok otthoni végzése jó közérzetében, szabadabb és könnyebb mozgásában térül meg!

Forduljon hozzám bizalommal, mert az Ön életminőségéről van szó!