SZEMÉLYRE SZABOTT TERÁPIÁK  
line decor

line decor
 

Schroth: 3 Dimenziós Scoliosis torna
(gerincferdülés terápia)

A latin scoliosis szó jelentése: gerincferdülés.

Régebben úgy hitték, hogy  a gerincferdülés a gerincoszlop csupán oldal irányú elferdülése. A Schroth terápiában tudjuk, hogy  az oldalirányú görbülethez legtöbbször a csigolyák elfordulása is társul. Ennek következtében alakul ki a háti szakaszon az úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon az ágyéki púp. A kórképben érintett csigolyák mozgékonysága lényegesen lecsökken.

A gerincferdülés létrejöttét gyenge hátizomzat, hirtelen hossznövekedés, alsóvégtag hosszkülönbség, csipőizületi mozgásbeszűkülés, csigolyák fejlődési rendellenessége is okozhatják, de a valódi kiváltó ok máig sem tisztázott.

A kórkép javulásának hatékonysága szempontjából lényeges, milyen életkorban ismerik fel a problémát és kezdik el annak specifikus kezelését. A korai felismerésben jelentős szerepe van a szülőknek, nagyszülőknek, a testnevelő tanároknak, valamint az időszakos iskolai ortopédiai szűrővizsgálatoknak. Itt kell megjegyezzem azt a lényeges dolgot, hogy a gerincferdülés felismerését követően, nem elegendő csupán sportolni, vagy úszni elküldeni a gyermeket, mert a korrigálatlan testhelyzetben végzett mozgások alkalmával saját görbületeit önmaga rontja tovább! A terápiájában minden esetben speciális, egyénre szabott kezelést szükséges alkalmazni, struktúrális változásokat elérni csak a növekedési időszak alatt lehetséges.

Az alkalmazott Schroth terápiában a gerinc kóros görbületeit a tér 3 irányába egyszerre korrigáljuk aszimmetrikus gyakorlatokkal, és speciális légzéstechnikával, melynek célja a hibás tartásminta helyes irányba terelése, valamint a korrekciós tartásban résztvevő izmok megerősítése.

Nagy hangsúlyt fektetünk a tartási önkorrekció és a helyes testtudat érzékelésének kialakítására.